Slideshow Image 1 Slideshow Image 2 Slideshow Image 3 Slideshow Image 4 Slideshow Image 5 Slideshow Image 6
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Gravid?

Tidigt ultraljud

Vid en tidig ultraljudsundersökning, som vi rekommenderar från vecka 11+0 kan vi bedöma fostrets utveckling till en viss grad men det är för tidigt för en noggrannare bedömning av fosteranatomin.

I vecka 11+0 är fostret cirka 40 mm långt från huvud till stjärt, och i vecka 13+6 är fostret 84 mm. Måttet från huvud till stjärt kallas sitthöjd eller CRL (Crown Rump Length) och det måttet används för att bestämma graviditetslängden. Graviditetslängden anges vanligen som veckor och dagar som har gått, dvs vecka 11+5 innebär att elva veckor och fem dagar gått av graviditetens 40 veckor. Att vara i vecka 12 innebär då 11+0 till 11+6.

Skulle det vara mer än ett foster kan vi tala om ifall det är enäggstvillingar med gemensam yttre fosterhinna. Andra enäggstvillingar kan inte skiljas från tvåäggstvillingar på en ultraljudsundersökning. (Se Fakta om tvillingar under fliken Viabilitetsskanning.) Livmodern undersöks och barnmorskan kan bedöma moderkakans placering.

Undersökningen utförs i 2D (vanlig svartvitt).

När utförs undersökningen?
Denna undersökning rekommenderar vi från 11+0 till 13+6 veckor

Behövs några förberedelser?

Det är bra om urinblåsan inte är helt tom vid undersökningen. Blåsan lyfter nämligen upp livmodern något, vilket underlättar för barnmorskan.

Hur görs undersökningen?

I de flesta fall utförs ultraljudsundersökningen abdominellt, dvs utanpå magen. Ibland kan dock en vaginal undersökning vara nödvändig för att kunna ge en bättre billd av fostret.

Rapport:

Ni får en skriftlig rapport med er hem.

Bilder:

Ni får kostnadsfritt pappersbilder (2D - svart/vit).

Det finns även möjlighet att köpa ett USB stick med digitala bilder från undersökningen för 95 kronor.


Så här går en ultraljudsundersökning till

 

Boka tid